Stand-up comedy – det ideala sättet att utmana sin rädsla och låta trygghetzonen växa

Jag har flera gånger skrivit om vikten av att utmana sin rädsla och nu tänker jag än en gång återvända till det ämnet. I veckan gjorde jag nämligen något som jag länge tänkt göra – och det främsta syftet med att jag gjorde det var just att utmana min egen rädsla och utöka min trygghetszon. Det jag gjorde var att prova på stand-up comedy.

Det finns något i denna typ av uppträdande som länge fascinerat mig och lockat mig. Således var det en gammal dröm som gick i uppfyllelse när jag i veckan ställde mig på en scen med uppdraget att vara rolig.

Det som lockat mig med just stand-up comedy är att det är den ultimata utmaningen. Att ställa dig på en scen med ett hav av människor framför dig som kräver att du ska vara rolig innebär naturligtvis en enorm press och potential för att känna rädsla. Och om du klarar det, klarar du också mycket annat, tänkte jag.

Resultatet inte så viktigt

Det viktigaste för mig var alltså inte att göra ett suveränt intryck på publiken utan att överhuvudtaget ställa mig på scen och genomföra min show.

Så hur var det då?

Det var faktiskt riktigt roligt. Jag trodde att jag skulle vara mer nervös än jag var, även om det självklart var en del nerver inblandade och visst gjorde sig min rädsla påmind. Jag har sett en inspelning från mitt uppträdande och jag tycker att jag ser riktigt säker och lugn ut. Det var också den feedback jag fick efteråt.

Men oavsett detta, hur det än hade gått, om jag så hade skakat som ett asplöv, så hade det inte spelat någon roll. Det viktiga var att jag utmanande min rädsla och faktiskt ställde mig på scenen.

Utökad trygghetszon

I och med denna utmaning som jag gav mig själv och också genomförde så har jag på ett roligt och lite annorlunda sätt utökat min trygghetszon. Jag har planerat in ett nytt uppträdande om några veckor och eftersom jag nu har provat att köra stand-up så känns det redan betydligt mindre dramatiskt än vad det kändes inför denna gång. Min rädsla är mindre påtaglig än vad den var inför detta uppträdande. Ett tydligt exempel på att min trygghetszon har utökats.

Så för alla er som är sugna på att utmana er själva och er rädsla, och utöka er trygghetszon kan jag rekommendera att prova på stand-up comedy. Oavsett hur det går, tror jag inte att ni kommer att ångra er.

Lämna en kommentar

error: Copyright © 2010-2022 Fredrik Hillvesson
Don`t copy text!