Ord för en bättre självkänsla

Det kanske låter märkligt men faktum är att de ord du väljer när du uttrycker dig kan ha stor påverkan på din självkänsla.

Orden har nämligen ett stort inflytande på ditt tänkande och skickar också vissa signaler till dig själv. Om du konstant använder ord som signalerar osäkerhet och mindervärdeskomplex så kommer du också att inpränta denna bild av dig själv i ditt medvetande.

Om du i stället byter ut vissa ord mot ord som i stället signalerar säkerhet och trygghet, så kommer du att skicka sådana signaler till dig själv, och på så sätt stärker du din självkänsla på ett enkelt sätt.

Sluta ”försöka” och ”hoppas”

Så vilka ord handlar det om då? Ja, det finns många exempel på ord som är mindre nyttiga för din självkänsla. Ett av dessa ord är ”försöka”. Varje gång du använder dig av detta ord så signalerar du osäkerhet till dig själv eftersom ”försöka” anger att du inte är övertygad om att det du föresätter dig kommer att gå vägen.

På samma sätt är det med ordet ”hoppas”. Det antyder att du inte har kontrollen själv utan förlitar dig på någon annan eller något annat för att du ska lyckas.

Använd ord som stärker självkänslan

Försök därför att vara observant varje gång du använder dessa ord och byt ut dem mot mer säkra ord som stärker självkänslan. Om du till exempel säger något i stil med ”Jag hoppas att jag kommer att vara klar i tid” så kan du byta ut det mot ”Jag är helt övertygad om att jag kommer att hinna klart detta i tid”.

Om du kommer på dig själv med att säga ”Jag hoppas att jag kommer att klara detta” så uttryck dig i stället som ”Självklart kommer jag att klara av detta”.

Så ta nu genast en funderare över i vilka sammanhang du brukar använda dig av de osäkra orden och fundera på vilka dessa är. Lova sedan dig själv att försöka … nej, jag menar lova dig själv att du kommer att klara av att byta ut de osäkra orden mot ord som stärker din självkänsla i stället.

Lämna en kommentar

error: Copyright © 2010-2022 Fredrik Hillvesson
Don`t copy text!