Mindre jämförelser = bättre självkänsla

Ett säkert sätt att försämra sin självkänsla är att ständigt jämföra sig med andra personer. Oavsett hur snygg du är, hur vältränad du än blir och hur mycket pengar du än tjänar så kommer det alltid att finnas någon som slår dig på fingrarna.

På så sätt finns det alltid en möjlighet för dig att minska betydelsen av det du har genom att jämföra dig med honom eller henne. I det långa loppet leder det till att du aldrig känner att du gör eller har tillräckligt mycket och att det du har inte duger. Och det är väldigt destruktivt för din självkänsla i det långa loppet.

Respektera andra

Därför bör du försöka att minska din så kallade jämförelsenoja och börja uppskatta det du har i stället. Ett sätt att göra detta är att träna dig på att respektera andra människor för att de har uppnått det de har uppnått i stället för att känna dig avundsjuk på dem.

Om du till exempel träffar någon som har ett bättre jobb än dig, så beröm honom eller henne, öppet eller tyst för dig själv, för att han eller hon har uppnått denna position. Om du fortfarande känner dig avundsjuk på personen för att du inte befinner dig i samma sits, kan du fråga dig vad du kan göra för att uppnå samma sak.

Byt ut din avundsjuka

Genom att göra på det här sättet tränar du långsamt bort din missunnsamhet och minskar risken för att din avundsjuka och andra människors framgångar ska påverka dig negativt så att du försämrar din självkänsla.

Så lova dig själv att redan nu vara på din vakt när du märker att du jämför dig med andra, och ta för vana att byta ut din avundsjuka mot respekt för andra människor så kommer du också att göra din självkänsla en stor tjänst.

Lämna en kommentar

error: Copyright © 2010-2022 Fredrik Hillvesson
Don`t copy text!