Pomodorotekniken – nyckeln till en produktiv arbetsdag

25 minuter – hur mycket hinner du på den tiden?

Förmodligen mer än du tror.

Faktum är att du på några halvtimmar kan få fler saker ur händerna än dina kollegor hinner på flera timmar – ja, kanske till och med dagar.

Hur detta går till ska du får lära dig i den här artikeln, där vi ska titta på en enkel teknik som gör att du kan beta av din att göra-lista snabbare än du trodde var möjligt.

Varför vi ofta hinner mindre än vi vill

Men först: vad beror det på att så mycket tid slinker oss ur händerna och går till spillo?

En vanlig anledning till att många människor inte hinner med sina uppgifter är alla dessa frestelser som vi dagligen utsätts för.

Facebook, LinkedIn, Twitter, e-post – listan kan göras lång på saker som pockar på vår uppmärksamhet och konkurrerar med den uppgift vi håller på med.

Resultatet blir att vi hoppar mellan olika aktiviteter utan att fokusera tillräckligt länge på en och samma sak. När det sedan är dags att gå hem har bara en bråkdel av det vi hade tänkt oss klara av blivit gjort.

”Hjälp – vart tog tiden vägen?”

Däremot är det inte helt ovanligt att vi ändå känner oss produktiva under dagen eftersom vi hela tiden är sysselsatta med något.

Men sanningen är ju att en hel del av det vi pysslat med inte har haft med vårt arbete att göra. Och det är först när dagen är slut som vi upptäcker hur lite vi fått gjort.

Ett av de bästa sätten att komma tillrätta med detta är att använda sig av en teknik som kallas Pomodoro-tekniken.

Pomodoro-tekniken är en metod som innebär att du koncentrerar dig på en uppgift i taget under en viss tidsperiod och då enbart tillåter dig att arbeta med just den uppgiften.

Om du till exempel skriver på en rapport så får du alltså inte kolla Facebook, läsa av din mejl eller ringa något samtal under det arbetspasset. Varje tidsperiod är avsatt för en viss typ av uppgift.

Efter varje arbetspass tar du sedan en kortare paus för att hämta energi innan du sätter igång med nästa pomodoro, som ett arbetspass kallas.

Pomodorotekniken i praktiken

Så här går det till när du använder dig av Pomodoro-tekniken:

  1. Börja varje arbetspass med att ställa in en timer på 25 minuter.
  2. Starta timern och arbeta koncentrerat med din uppgift tills timern signalerar att tiden är ute.
  3. Avbryt det du pysslar med och ta en kortare paus på cirka fem minuter.
  4. Börja om på steg 1.

Det är inget tvång att dela in arbetspassen i just 25 minuter. Själv arbetar jag till exempel ofta i 50-minuterspass och tycker att det fungerar utmärkt. Jag brukar till och med kalla detta sätt att arbeta för 50-minutersmetoden.

Vad som fungerar bäst för dig måste du prova dig fram till. Detsamma gäller hur långa raster du ska ta mellan dina arbetspass.

Överraskande effektiv

Oavsett vilka tidsspann du väljer att arbeta med kommer du att bli förvånad över hur mycket du hinner med när du jobbar koncentrerat med en sak i taget.

Det gör också att du kommer att sätta större värde på tiden när du märker hur mycket du faktiskt kan få gjort även på relativt lite tid. När du med egna ögon ser hur mycket du kan klara av på så lite tid som exempelvis 25 minuter, drar du dig för att kasta bort även små tidsmängder på onödiga aktiviteter.

Vill du veta mer om hur du blir fokuserad och ökar din produktivitet, ta en titt på min manual ”Personlig effektivitet på steroider”. Du kan läsa mer om manualen här:

==> https://detinrespelet.se/bok

error: Copyright © 2010-2022 Fredrik Hillvesson
Don`t copy text!