Gungbrädesteorin – din nyckel till att få mer gjort

Finns det någon uppgift som du vet att du borde ta itu med, men som av någon anledning inte blir av?

I så fall har jag goda nyheter. Det går att göra någonting åt.

Du kommer nu att få lära dig en enkel teknik som bygger på något som jag kallar ”Gungbrädesteorin”, och som hjälper dig att enkelt komma tillrätta med motståndet mot en uppgift.

En psykologisk gungbräda

En av anledningarna till att en uppgift inte blir av kan vara att vi inte känner en tillräckligt stor press på oss att bli klara.

Vårt förhalande får med andra ord inte tillräckligt stora konsekvenser för att det ska motivera oss.

Det kan också vara så att dessa konsekvenser känns mer överkomliga än det motstånd som vi känner inför uppgiften.

Så länge det känns mer besvärligt att exempelvis måla om gillestugan än att dras med det dåliga samvete som den ger oss, så kommer väggarna förmodligen förbli utan utan färg.

Det handlar med andra ord om en slags psykologisk gungbräda, därav namnet ”Gungbrädesteorin”. På ena sidan har vi konsekvenserna av att låta bli att göra uppgiften och på andra sidan konsekvenserna av att ta itu med uppgiften.

Så länge de negativa konsekvenserna av att ta itu med uppgiften, det vill säga det motstånd vi känner, väger tyngre än konsekvenserna av att inte ta itu med den, så kommer uppgiften att förbli ogjord.

Hur du drar nytta av gungbrädesteorin

Så vad gör vi då åt detta? Hur kan vi få gungbrädet att svänga över till vår egen fördel så att vi får uppgiften ur händerna?

Ett mycket bra sätt är att involvera andra människor så att du ökar pressen på dig själv att bli klar. Det gör du enkelt genom att följa dessa steg:

  1. Bestäm dig för vad det är du ska göra och när uppgiften ska vara klar, och berätta sedan om detta för någon utvald person i din omgivning.
  2. Nämn också att du är mån om att verkligen bli klar med uppgiften i fråga och att du därför vill att personen följer upp ditt arbete det datum då du ska vara klar.
  3. Lägg gärna till ytterligare något som ökar pressen på dig. Exempelvis kan du ge personen en hundralapp och säga att han eller hon kan behålla pengarna om du inte är klar vid tidpunkten för din deadline.

När du på det här sättet tippar över gungbrädet så att det helt plötsligt får fler negativa konsekvenser om du fortsätter att dra ut på uppgiften, så kommer du att öka pressen på dig själv och sannolikheten att bli klar.

Pinsamt och dyrt

Inte nog med att det känns pinsamt att behöva säga till personen som du valt ut att du inte är klar när han eller hon följer upp er överenskommelse. Du måste eventuellt också ”böta” en slant på grund av ditt uppskjutande.

Mycket fler argument än så behöver du knappast för att komma igång.

Så hur kan du bäst prova den här tekniken i praktiken? Fundera på vilket projekt du just nu allra helst vill bli klar med, och kontakta sedan en lämplig person som kan hjälpa dig med uppföljningen.

I min manual om personlig effektivitet hittar du fler tekniker för att få saker gjorda och att sluta skjuta upp dina uppgifter. Du kan läsa mer om manualen här:

==> https://detinrespelet.se/bok

Lämna en kommentar

error: Copyright © 2010-2022 Fredrik Hillvesson
Don`t copy text!