Bråttom på låtsas

Det är med arbetsdagar som med filmer – vissa av dem får oss att glömma tid och rum medan andra aldrig tycks ta slut.

Du har säkert lagt märke till att du är mer fokuserad och effektiv under vissa dagar medan du knappt får något gjort under andra.

Faktum är att det inte är en slump att det blir på det ena eller det andra sättet. Och genom att efterapa de dagar som är mest effektiva kan du se till att andra stunder blir lika produktiva.

Semestereffekten

En anledning till att vår effektivitet slår i taket vid vissa tillfällen är att vi känner oss pressade att vara effektiva av en eller annan anledning.

Jag minns från min studietid hur snabbt jag kunde lära mig mängder av information sista natten inför en tenta vid de tillfällen då jag av någon anledning inte hade hunnit plugga ordentligt.

Säkert har du också erfarenhet av att städa undan en massa uppgifter på jobbet inför en semester och då fått betydligt mer ur händerna än i vanliga fall.

När vi måste bli klara med någonting inom en viss tid ställer vår kropp in sig på kamp. Det gör att vi blir extremt fokuserade och därmed får mer gjort.

Lite fantasi är allt som krävs

I vanliga fall är det sällan vi är lika fokuserade som inför en tenta, en semester eller något annat som ställer tuffa krav på vår effektivitet. Det gör att vi presterar betydligt sämre än vi är kapabla till.

Det fina i kråksången är att vi inte behöver vänta tills det är så ont om tid eller tills vi har en semester i antågande för att dra fördel av detta.

Det enda som krävs är lite fantasi och förmågan att låtsas.

Hur?

Ett bra sätt är att avsluta varje vecka med att föreställa dig att du ska gå på semester och att du måste avsluta alla saker som hänger i luften innan du går.

Gör så här

  1. Börja med att lista alla dina projekt som du hade tänkt dig att avsluta under veckan, men som fortfarande inte är färdiga. Det kan exempelvis handla om telefonsamtal du skulle ha ringt, presentationer som skulle ha varit klara eller skåp som skulle ha städats.
  2. Gör en uppskattning av hur lång tid du kommer att behöva på dig för att klara av dessa uppgifter och sätt en deadline när du måste vara klar.
  3. Sätt igång med första uppgiften och fortsätt tills du har klarat av samtliga uppgifter.
  4. Ge dig själv en belöning för ett väl utfört jobb.

En bra start på helgen

Genom att du sätter en deadline på dina uppgifter sätter du också en extra press på dig själv vilket gör att du blir mer effektiv än om du skulle ha jobbat på som vanligt.

Dessutom är det en härlig känsla att avsluta en arbetsvecka med att vara riktigt effektiv. Det ger en extra rush som du kan leva på under hela helgen.

När du sedan kliver in på kontoret på måndag morgon kan du börja din arbetsvecka utan att behöva ta tag i en massa surdegar som du skulle ha klarat av den föregående veckan. På så sätt blir du betydligt mer motiverad att komma igång med veckans uppgifter.

Genom att du varje vecka ser över dina uppgifter och tar igen det som inte blivit gjort slipper du dessutom att låta högarna av ofärdiga uppgifter växa tills de blivit nästintill ohanterliga.

Vill du veta mer om hur får din produktivitet att skjuta i höjden, ta gärna en titt på min manual ”Personlig effektivitet”:

==> https://detinrespelet.se/bok

error: Copyright © 2010-2022 Fredrik Hillvesson
Don`t copy text!