Konsten att komma över ett ex

”Det är inte dig det är fel på, det är mig.”

Att avsluta ett förhållande och bryta upp från någon som har varit en naturlig del av ens liv under en längre tid kan vara något av det mest smärtsamma som finns – oavsett vem det är som har tagit initiativet till separationen.

Och även om det sägs att tiden läker alla sår så kan det ta lång tid att landa efter ett avslut.

Som tur är finns det saker du kan göra för att snabba på processen utan att behöva lida i månader.

I den här artikeln ska vi titta på en teknik som hjälper dig att snabbt komma över ditt ex, förutsatt att det är vad du innerst inne vill.

Neurolingvistisk programmering

Tekniken som vi snart ska gå igenom är skapad av Richard Bandler, en av grundarna till neurolingvistisk programmering, NLP.

NLP är en skola inom psykologin som erbjuder olika tekniker för att bland annat bli bättre på att kommunicera, komma tillrätta med olika typer av problem och förbättra sina prestationer.

Inom den akademiska psykologin ser man ofta med oblida ögon på NLP, åtminstone i Sverige, men många personer vittnar om hur NLP har hjälpt dem att få ett bättre liv på olika sätt och vis.

Positiva och negativa tankar

En av de saker som NLP har tagit fasta på är att olika typer av tankar har olika typer av karaktär.

De bilder vi ser framför oss när vi tänker på något positivt skiljer sig ofta från de bilder vi ser när vi tänker på något negativt.

Exempelvis kan det handla om att vi tänker i färgbilder i stället för svartvita bilder eller i stora bilder i stället för små bilder.

Det intressanta i detta är att vi kan öka eller minska tankarnas påverkan på oss genom att ändra bildernas karaktär.

När det gäller den teknik som vi ska gå igenom i den här artikeln kommer vi att titta på de tankar som handlar om ditt ex och förändra dem så att de positiva tankarna på honom eller henne tonar bort medan de negativa tankarna tonar fram.

Överdrivet positiv

Många gånger har vi nämligen en tendens att överdriva de positiva egenskaperna och tona ner de negativa egenskaperna hos någon som vi saknar.

Det gör att vi får en orealistiskt positiv bild av personen och det gör det svårare att komma vidare.

Innan du bestämmer dig för att använda den här tekniken måste du dock vara helt säker på att du verkligen vill tappa de känslor du har för ditt ex.

Det vore ju synd om du skulle göra dig av med de fina känslorna för honom eller henne om det fortfarande finns en chans att ni kan bli tillsammans igen, förutsatt att det är något du vill förstås.

Fundera en stund på hur du vill göra innan du går vidare.

Åtta steg till känslomässig frihet

När du är helt säker på att det är dags att släppa känslorna för ditt ex kan du prova en teknik som går till så här:

  1. Tänk på ditt ex.
  2. Gör en lista på de bra och fina stunder som ni hade tillsammans.
  3. Gör en lista på de dåliga stunder ni hade tillsammans, exempelvis när han eller hon behandlade dig illa.
  4. Spela upp de bra stunderna baklänges som svartvita filmsnuttar. Krymp filmen så att den blir mindre.
  5. Tänk på de dåliga stunder ni hade tillsammans. Föreställ dig att du kliver in i bilden som om du vore på plats och upplevde allt ännu en gång.
  6. Spela upp de dåliga minnena som filmsnuttar efter varandra. Fortsätt att repetera dessa filmer om och om igen tills du tröttnar på dem.
  7. Tänk på något som får dig att må illa, exempelvis en viss maträtt eller kroppsbehåring. Bädda in en bild av ditt ex i denna bild.
  8. Föreställ dig en framtid utan ditt ex och tänk på hur bra du kommer att må över att ni har gått skilda vägar.

Utvärdera hur tekniken fungerade genom att tänka på ditt ex igen. Saknar du fortfarande honom eller henne?

Om saknaden finns kvar, gör om övningen tills du känner en lättnad över att ni inte längre är tillsammans.

Gå vidare

Att hålla fast känslomässigt vid en person är helt naturligt när vi har blivit sårade, men det gör också att det blir svårare att komma vidare.

Vi inbillar oss lätt att vi aldrig kommer att träffa någon som är lika fin som den vi just har lämnat eller blivit lämnade av.

Genom att göra dig av med de positiva känslorna som fortfarande finns kvar för ditt ex blir det lättare för dig att gå vidare och träffa någon som passar dig bättre.

För även om det kanske inte känns så just nu, så finns det många personer därute som väntar på att få träffa just dig.

Lämna en kommentar

error: Copyright © 2010-2022 Fredrik Hillvesson
Don`t copy text!