Hypnos – så funkar det

Hypnos är förmodligen ett av de mest missförstådda begreppen inom psykologin. Det är ingen överdrift att säga att det är ett ord som väcker minst sagt blandade känslor och tyvärr har det fått en lite negativ klang i många sammanhang. I själva verket kan hypnos vara ett utomordentligt sätt att snabbt uppnå stora förändringar hos sig själv.

I grund och botten är hypnos ett naturligt tillstånd som du befinner dig i flera gånger om dagen, exempelvis när du tittar på teve, läser en bok eller gör något annat som upptar din fulla uppmärksamhet.

Och det fina i kråksången är att du också medvetet kan försätta dig i ett hypnotiskt tillstånd för att åstadkomma stora förändringar hos dig själv.

Viljestyrka räcker inte alltid

Om du någon gång har försökt att genomföra en förändring så vet du att det kan vara ganska tufft. Många gånger kräver det en enorm viljestyrka och det är inte alltid som det räcker hela vägen.

Enkelt uttryckt kan vi säga att vi hela tiden jobbar med två delar av oss själva när vi försöker genomföra en förändring. En av dessa delar säger ”jag vill gärna sluta snusa, gå ner i vikt, förbättra mina relationer eller vad det nu handlar om för förändring.

Samtidigt finns det en annan del som säger ”jag vill inte alls genomgå den där förändringen, det stämmer inte med vem jag är”.

I grund och botten är det tur att vi har en sådan här mekanism som stretar emot förändring eftersom vi annars skulle få en väldigt lättföränderlig och oförutsägbar personlighet. Men det ställer också till problem när vi verkligen vill förändras.

Hypnotisörens hemligheter

Resultatet av dessa motstridiga viljor blir ett psykologiskt inbördeskrig, och det är långt ifrån alltid viljestyrkan och den del som vill förändras vinner. Och det är här som hypnos eller självhypnos kommer in.

Hypnos försätter oss nämligen i ett tillstånd som gör att vi blir mer mottagliga för förändring. Man kan säga att den del av oss som motsätter sig förändring blir mer lättövertalad.

På så sätt går det både snabbare och enklare att genomgå förändringar. Och framför allt behöver vi inte enbart förlita oss enbart på viljestyrkan.

Det finns gott om litteratur om hypnos och självhypnos, och den senaste i raden är Fredrik Praestos bok ”Hypnotisörens hemligheter”. Jag har än så länge inte läst den själv, men jag har gått en kurs för Fredrik och ser mycket fram emot att ta del av hans senaste alster.

Lämna en kommentar

error: Copyright © 2010-2022 Fredrik Hillvesson
Don`t copy text!